Valencia

Colegio del Patriarca
Rond het jaar 1400 braken stabielere tijden aan voor Valencia, de 15e eeuw staat dan ook wel bekend als de “Gouden Eeuw van Valencia”. In die periode groeide de stad zowel economisch als cultureel als nooit tevoren en was in 1483 de grootste stad van het Koninkrijk Aragón met ongeveer 75.000 inwoners. Er werd een groot aantal paleizen en kerken gebouwd waaronder “El Miguelete” en La Lonja de la Seda. Die laatste groeide uit tot de grootste markt van Europa en trok handelaren van het gehele continent aan, met name voor de koop en verkoop van zijde.
Ook werd het eerste boek van heel Spanje gedrukt in Valencia, in het jaar 1478. De literatuur in de stad bloeide als nooit tevoren en bekende schrijvers uit die tijd zijn Joanot Martorell en Ausiàs March. In het jaar 1502 werd tevens de Universiteit van Valencia geopend.
Tijdens de Spaanse Successieoorlog in de 18e eeuw koos Valencia de kant van Karel van Oostenrijk. Op 24 januari 1706 kwam de stad onder het Britse gezag van Graaf Charles Mondaunt. Zijn macht duurde echter maar 16 maanden, want op 17 april 1707 werd de stad wederom terugveroverd door de Spaanse koningen na de Slag bij Almansa.
Tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog aan het begin van de 19e eeuw werd Valencia opnieuw aangevallen en in bezit genomen, ditmaal door de Franse Generaal Suchet in 1811, maar ook die gezagsperiode was van zeer korte duur en de macht werd wederom overgenomen door de koninkrijken van Castilië en Aragón.
De 20e eeuw
In 1900 werd de “Banco de Valencia” opgericht en was de stad geografisch gezien behoorlijk uitgebreid door het afbreken van de oude stadsmuren en de bouw van het stadsdistrict ‘Ensanche’. Valencia had in dat jaar een inwonertal van 213.550, wat een eeuw later, in het jaar 2000, ruim is verdrievoudigd tot 739.014. In de jaren 10 van de 20e eeuw werden de twee grote overdekte markten van de stad gebouwd en kreeg het haar eigen treinstation, het ‘Estació del Nord’. Deze groeiperiode werd ernstig verstoord door het begin van de Spaanse Burgeroorlog in 1936. Tijdens de drie jaar dat het land in oorlog verkeerde, werd Valencia de hoofdstad van het Republikeinse Spaanse Rijk en leed mede daardoor onder de hevige gevechten tussen het oude Spanje en het leger van Francisco Franco. De daaropvolgende dictatuur was een zwarte periode in de geschiedenis van de stad. De Valenciaanse taal werd compleet verboden, dat druiste namelijk in tegen de Spaanse moraal van de dictator en er heerste zeer strenge censuur tot en met zijn dood in 1975. In 1957 werd Valencia geteisterd door een ernstige overstroming van de rivier Turia, het water stond in sommige straten meer dan twee meter hoog, een economische catastrofe voor de stad. Hierdoor is in die tijd de rivier omgeleid en stroomt deze nu aan de westkant van de stad. In de jaren 80 werd begonnen aan de aanleg van de Metro van Valencia. In 2006 vond de zeilwedstrijd Port America’s Cup plaats in Valencia, waarvoor een kanaal, haven en paviljoens, zoals het Veles e Vents-gebouw, werden aangelegd. Van 2008 tot en met 2012 werd de Grand Prix Formule 1 van Europa, op een stratencircuit binnen Valencia verreden.
Bezienswaardigheden
Ciutat de les Arts i les Ciències La Sonja de la Seda
In de stad vindt men onder andere het mooie Parque Natural de la Albufera en het park “Dehesa del Saler”. Ook de 200 jaar oude “Jardín Botánico” oftewel de Botanische Tuin is een mooie bezienswaardigheid. Op de plek waar vroeger, voor de overstromingen van 1957, de rivier Turia stroomde, vindt men nu onder andere het befaamde “Ciudad de las Artes y Ciencias” oftewel de Stad van kunsten en wetenschappen. Dit culturele centrum El Museu de les Ciències Príncipe Felipe bestaat uit een wetenschapsmuseum, een IMAX-theater, het grootste aquarium van Europa, vele exposities, sportvoorzieningen en parken.
Valencia heeft een zeer gevarieerd stadsbeeld door de vele culturen die in de stad hebben geleefd. Een van de mooiste gotische gebouwen van de stad is de La Lonja de la Seda, met daarnaast de Mercado Central en de kerk Iglesia de los Santos Juanes. Andere emblematische gebouwen zijn de Mercado de Colón en het station Estación del Norte.
De wijk die bekendstaat als Eixample (niet te verwarren met het Eixample van Barcelona) lijkt een echt openluchtmuseum vol met art nouveau-architectuur. De wijk bestaat uit weidse straten met mooie tuinen, een overzichtelijke structuur die in de rest van de stad niet te vinden is. Een ander interessant gebouw is het station “Estación de la Alameda”, gemaakt door de Valenciaan Santiago Calatrava, dat staat onder de brug ontworpen door dezelfde architect.
Van de muur die tot de 19e eeuw de historische stad beschermde is niet meer over dan de “Torres de Quart” en de “Torres de Serranos”. De Torres de Serranos werd niet afgebroken toen de stadsmuur werd weggehaald, omdat het dienstdeed als een gevangenis. De Torres de Quart had een defensieve functie. Napoleon kwam de stad binnen door deze poort. In deze poort zie je nog de gaten van de kanonskogels die zijn veroorzaakt door de Franse troepen.
Op het plein Plaza de la Vírgen, vindt men het Palau de la Generalitat, de Basílica de la Virgen de los Desamparados en de Kathedraal van Valencia met de klokkentoren die bekendstaat als “El Miguelete”.
De stad heeft veel parken en tuinen, waaronder Jardín de Monforte.
Top 10 bezienswaardigheden van Valencia
Plaza del Ayuntamiento
Dit plein is het meest belangrijke en centrale plein van Valencia. Plaza del Ayuntamiento betekent stadhuisplein. In de geschiedenis heeft dit plein al meerdere namen gehad. De oude prestigieuze gebouwen aan dit mooie plein in combinatie met het schitterende fontein geven het geheel veel aanzien. De inwoners van Valencia vertoeven ‘s avonds graag in en rondom de buurt van dit fraai verlichte plein.
Kathedraal van Valencia
Tussen 1262 en 1356 is de mooie kathedraal van Valencia gebouwd. Verschillende stijlen hebben van de kathedraal een indrukwekkend uiterlijk gegeven. Net als de barokke stijl, zijn de gotische en Romaanse invloeden ook duidelijk zichtbaar. De kathedraal van Valencia is toegewijd aan de Heilige Maagd Maria. Hoewel de kathedraal geen museum is, zijn er wel veel objecten uit de oudheid te vinden. Denk hierbij aan de Heilige Graal.
Eixample
Een redelijk goed bewaart geheim is de wijk Eixample. Dit is de wijk waar je het authentieke Valencia terug vindt. De oude straten en steegjes brengen je terug in de tijd van Art Nouveau. Naast een aantal zeer chique winkels en boetieks, vind hier ook de grote ketens afgewisseld met knusse winkeltjes. Wat zeker een bezienswaardigheid in deze wijk is, is het treinstation ‘Valencia Estació del Norte’. De binnenkant is fraai bewerkt met veel mozaïek en keramiek. Het Valencia Estació del Norte ligt vlakbij Plaza de Toros en het stadhuis.
Ciutat de les Arts i les Ciències
Dit cultuur en wetenschappelijk centrum is een lust voor het oog. De bekende architect Santiago Calatrava is verantwoordelijk voor dit stukje moderne kunst in de rivierbedding van de Turia rivier. De bijzondere vormgeving trekt direct je aandacht. In het complex vind je het operagebouw ‘El Palau de les Arts Reina Sofía’, een bioscoop, planetarium, het wetenschapsmuseum ‘El Museu de les Ciències Príncipe Felipe’ en een Oceanium. Via een lange promenade kom je langs alle musea en een botanische tuin met palmbomen.
Stranden
Valencia heeft een stadsstrand met veel voorzieningen. Dit strand met de naam Playa Malvarossa ligt vlak naast de haven van Valencia en waar genoeg te doen is. Diverse horecagelegenheden bieden de meest heerlijke gerechten en beschikken over sfeervollen terrassen. Natuurlijk zijn er in de buurt van Valencia meer stranden te vinden. Het strand Playa de El Saler ligt net buiten de stad. Playa La Devesa is bij het Parque Natural de la Albufera te vinden, wat zo’n 8 km van Valencia ligt.
L’Oceanogràfic
Dit Oceanium van de stad Valencia is gelegen in het cultuur en wetenschappelijk centrum ‘Ciutat de les Arts i les Ciències’. Het aquarium, wat is ontworpen door Santiago Calatrava, omvat negen watertorens met daarin gedeeltelijke kopieën van verschillende Oceanen en alles wat daarin hoort. Er zijn zeehonden, dolfijnen, watervogels, pinguïns, pelikanen, walrussen, en verschillende soorten haaien.
La Lonja de la Seda
Aan de Plaza del Mercado ligt de 15e eeuwse zijdebeurs. De naam zijdebeurs komt uit de tijd dat hier volop zijde werd verhandeld. Het gedeelte waar de vierkante toren staat, had onder andere de functie van gevangenis. Het gebouw wordt beschouwd als één van de mooiste uit de Europese civiele gotische architectuur
Plaza de Toros
Tussen 1850 en 1860 is Plaza de Toros ‘plein van de stieren’ gebouwd. Al vele jaren worden in deze zeer grote “arena” de onder de Spaanse zeer gewilde stierengevechten gehouden. Wie wel eens in Rome is geweest, zal waarschijnlijk de overeenkomst met het Colosseum hierin terug zien. Hoewel er nog altijd stierengevechten worden gehouden, wordt het steeds vaker gebruikt voor concerten en en andere festiviteiten.
Parque Natural de la Albufera
Op ongeveer 11 kilometer van de stad Valencia, ligt het zeer mooi natuurpark ‘Parque Natural de la Albufera’. Er is in het park een grote verscheidenheid te vinden aan flora en fauna. Het park ligt in aan een lagune en beslaat een gebied van ongeveer 20.000 hectare. Wie na de drukte van de stad Valencia de rust op wil zoeken, kan dat hier uitstekend vinden. Er zijn verschillende tochten te maken, waaronder per boot.
Voetbalstadion
Het huidige voetbalstadion van Valencia is Estadio Mestalla. Ruim 52.000 mensen kunnen hier plaats nemen om een wedstrijd bij te wonen. Omdat het stadion redelijk gedateerd is, wordt er inmiddels hard gewerkt aan een nieuwe thuishaven voor de club Valencia CF. Dit wordt het imposante stadion ‘Nou Mestalla’. Vanaf 2007 zijn ze begonnen met de bouw. Helaas werd deze bouw om financiële problemen stil gelegd in 2009. Als het futuristische stadion af is zal het plaats bieden aan zo’n 75.000 gasten.

Bron: Wikipedia