Serra de Sao Mamede

vervolg Serra de Sao Mamede en Delta:

Flora en fauna
Serra de São Mamede is een oase van groen met granieten heuvels en een bijzondere vegetatie. In april en mei is het natuurpark en terrein van de quinta een ware bloemenzee met klavers, irissen, lupines, aronskelken en orchideeën.
Het natuurpark tegen de Spaanse grens is ook een van de mooiste Europese vogelgebieden waar u onder meer de witte en zwarte ooievaar, adelaar, vale gier, klapekster, wielewaal, hop, bijeneter, ijsvogel en nachtegaal kunt spotten.
Dolmen en menhirs
In de Alto Alentejo zijn vele prehistorische vondsten gedaan. Rond Castelo de Vide, Monsaraz, Montemor-o-Novo en Évora liggen megalitische graven van 4000-2000 v. Christus. U vindt er onder meer dolmen, rechtopstaande stenen met een horizontale afdeksteen. Deze collectieve graven werden gebruikt om lichamen, gereedschappen, wapens en kunstvoorwerpen in te begraven.
Rondom Castelo de Vide staan zo’n 50 menhirs, vrij hoge stenen met een fallus vorm die hoogstwaarschijnlijk een religieuze functie hebben gehad. De grootste menhir in de buurt is 7,5 meter hoog. Dit is tevens de hoogste menhir van Portugal.

Bron: Wikipedia