Evora

Vervolg Evora:

Évora is een stad in het zuidoosten van Portugal, en is de hoofdstad van het gelijknamige district in de regio Alentejo. De stad telt zo’n 50.000 inwoners.
De naam van de stad tijdens de Romeinse tijd was Ebora Cerelis en later Liberalitus Julia Ebora. In 414 werd Évora door de Visigoten op de Romeinen veroverd. In ca. 714 werd de stad veroverd door de moslims van Al-Andalus onder Abd al-Aziz ibn Musa ibn Nusayr, die het Yabura noemden. Tijdens een expeditie in 913 van Ordoño II van León, toen koning van Galicië, werd de moslimbevolking uitgemoord, inclusief de gouverneur in de moskee. In de 12e eeuw vormde de stad met Beja de taifa Beja en Évora tot aan de verovering van Almohaden uit Marokko in 1150. De Portugezen namen de stad in 1159 kortstondig in en verloren het in 1161 wederom aan de moslims. De Portugese krijgsheer Geraldo Geraldes “Zonder angst” nam de stad tijdens een verrassingsaanval in september 1165 in, waarna Évora in 1166 aan koning Afonso I kwam.
Het historische centrum van de stad is in 1986 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Tot de bezienswaardigheden behoren:
een Romeins aquaduct, 18km lang met een verloop van slechts 2 meter.
de Romeinse tempel van Évora (ook Templo de Diana) met Korinthische zuilen
de kathedraal van Évora, vroeg-gotisch, gebouwd van 1186 tot 1204
het klooster van Lóios (Convento dos Lóios) uit de 14e eeuw
San Francisco kerk (met de kapel van de botten)
de universiteit, voorheen een jezuïetenklooster, werd gebouwd in 1559 door de kardinaal Henrique, die toen ook bisschop van Évora was. Hij was sinds 1554 ook namens Sebastiaan van Portugal (1554-1578) regent van Portugal, en in 1578 diens opvolger als 17de koning van Portugal. Het klooster werd in 1979 heropend.
het paleis van Diana Álvares Pereira de Melo (1978), 11de hertogin Cadaval, en haar echtgenoot prins Charles-Philippe d’Orléans (1973), kleinzoon van Henri d’Orléans. Beiden zijn directe afstammelingen van Robert II van Frankrijk (972-1031). Hun eerste kind, prinses Isabella, werd op 22 februari 2012 geboren.
Ten zuidwesten van de stad ligt Anta Grande do Zambujeiro, één van de grootste hunebedden van het Iberisch Schiereiland.

Bezienswaardigheden Evora
Evora heeft met zijn smalle, kronkelige straatjes, patio’s, dakterrasjes, pleinen en poortjes een aparte bekoring. De stad doet vooral Moors aan maar heeft allerlei invloeden gekend. Binnen de vestigingsmuren van Evora liggen dan ook tal van kerken, kloosters en andere bezienswaardigheden uit verschillende tijdperken.
In Evora vindt u het ‘aquaduct van het zilveren water’, een Romeins aquaduct met een indrukwekkende constructie waarvan een stuk van 9 km. bewaard is gebleven. De Diana-tempel is een Romeinse tempel die rond de 2de eeuw werd gebouwd.
Bijzonder is ook de Evora Sé (kathedraal) met zijn twee ongelijke torens. Er werd 50 jaar aan de kathedraal in Evora gebouwd en u vindt er onder meer prachtig gebeeldhouwde apostelen, een schatkamer met religieuze kunst en een renaissanceportaal. De ‘Capela dos Ossos’ in de 15de eeuwse kerk São Francisco is zowel bijzonder als luguber vanwege de schedels en beenderen, van 5000 monikken, die er in zijn verwerkt.
Het museum van Evora is gevestigd in een 16de eeuws paleis met Romeinse zuilen. Praça do Giraldo is het middelpunt van de stad met winkeltjes onder een galerij. Op het langgerekte plein, waar vroeger terechtstellingen werden uitgevoerd, staat een marmeren renaissance fontein met bankjes uit 1571.

Bron: Wikipedia