Castelo de Vide

Vervolg Castelo de Vide:

In 200 v.Chr. belegerde Hannibal Salamanca. Na de val van Carthago in 146 v.Chr. consolideerden de Romeinen hun macht en werd Salamanca belangrijker. De stad was een belangrijke halte op de Ruta de la Plata, de Zilverroute. Salamanca diende als oversteek voor de rivier de Tormes. De Puente Romana een Romeinse brug uit de 1e eeuw is voor de helft bewaard gebleven. De Zilverroute liep van de mijnen in Asturië tot aan het zuiden van Spanje.
Na het verval van het Romeinse Rijk werd de streek bezet door de Alanen, gevolgd door de Visigoten. In de 4e eeuw breidden de Visigoten de stadsmuur uit met twee torens. Uit de documenten rond het concilie van Toledo van 589 weet men dat Salamanca dan bisschopszetel is. Met de invasie door de Moren in 712 wordt de stad veroverd door Musa ibn Nusair. Salamanca raakt in verval, wordt regelmatig door de Moren geplunderd en de bevolking neemt sterk af. Pas rond het jaar 1000 was er weer sprake van een opleving. Na de verovering van Toledo door Alfonso VI in 1085 wordt het front verplaatst naar de oevers van de Taag, waardoor Salamanca meer kansen kreeg zich te ontwikkelen.
In de 15e eeuw viel Salamanca ten prooi aan de twisten tussen belangrijke adellijke families. Er stonden twee rivaliserende partijen die elk een helft van de stad bezetten, San Benedito en Santo Tomé. Door de oprichting van het Concejo de la Mesta, een soort gilde voor veehouders, wordt Salamanca belangrijker als centrum van fabricage van textiel en export van wol.
De stad heeft de oudste universiteit van Spanje, gesticht in 1218 door koning Alfonso IX, en twee kathedralen.
Christoffel Columbus bezocht hier in 1486/87 koningin Isabella van Castilië om zijn reis naar het Westen te bepleiten.
In 1520 sloot Salamanca zich aan bij de Comunidades de Castilla, een verbond van steden en regio’s die protesteerden tegen nieuwe belastingen opgelegd door koning Karel I van Spanje. Nadat de opstand was neergeslagen liet Karel I in Salamanca de paleistorens van zijn tegenstanders verwoesten.
In de 16e eeuw groeide het bevolkingsaantal tot 24.000 inwoners en kende de stad een hoogtepunt van bloei. Rond 1580 studeerden er 6000 mensen aan de universiteit. In de 17e eeuw volgde er in Spanje een economische en culturele neergang waar ook Salamanca onder te lijden had.
De Slag bij Salamanca in de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog, in het Engels ook bekend als de battle of Arapiles in de Peninsular War, vond plaats op 22 juli 1812 ten tijde van de napoleontische oorlogen. De strijd viel uit in het voordeel van Lord Wellington en betekende het begin van het einde voor Napoleon’s aanwezigheid in Spanje. De schade was echter enorm, met de vernietiging van vele eeuwenoude collegegebouwen, paleizen en wegen. Met name het Colegio Mayor de Cuenca, dat “een sieraad voor de architectuur” werd genoemd, was een groot verlies.
De schilder Goya maakte een schets van een vermoeide Wellington in zijn kampement na de strijd.[
Salamanca Bezienswaardigheden Top 10 & Highlights Salamanca
Tijdens een korte stadswandeling is het al mogelijk de meeste bezienswaardigheden van Salamanca te zien. Alle Top 10 highlights liggen op loopafstand van het centrale plein Plaza Mayor, een ideale startplek voor uw tocht langs deze bezienswaardigheden.
Plaza Mayor
Plazo Mayor is het 18e eeuwse plein in het historische centrum van de stad. Voor veel Spanjaarden is dit het mooiste plein van heel Spanje, mede door de mooie barokke versieringen en het glimmende zandsteen. ’s Avonds is het plein op een gezellige manier verlicht, waardoor het een levendige ontmoetingsplek in het centrum is. Deze bezienswaardigheid mag bij uw stedentrip Salamanca niet ontbreken.
Oude kathedraal Salamanca
Salamanca heeft twee kathedralen die tegen elkaar staan. Bijzonder, want meestal wordt bij de bouw van een nieuwe kathedraal de oude gesloopt. De oudste kathedraal (Catedral Vieja) is uit 1120 in romaanse en gotische stijl en heeft schitterende muurschilderingen, het oudste kerkorgel van Europa en een prachtige Byzantijnse koepel.
Nieuwe kathedraal Salamanca
De nieuwe kathedraal (Catedral Nueva) werd gebouw tussen de 16e en 18e eeuw en is de één na grootste kathedraal van Spanje. Hij werd gebouwd vlak naast de oude kathedraal en heeft door de lange bouwperiode zowel barokke, gotische als renaissance kenmerken in de bouwstijl.
Universidad de Salamanca
De Universiteit van Salamanca uit 1218 is de oudste universiteit van Spanje. Het is een schitterend gebouw met religieuze figuren aan de gevel. Zoek in de façade de verborgen kikker en volgens de legende levert dit geluk en voorspoed in het leven op. Ondanks dat de universiteit nog steeds in gebruik is, is de binnenkant van de universiteit tegen betaling gewoon te bezichtigen.
Het stadje Castelo de Vide, 7 kilometer van Quinta do Pomarinho vandaan, wordt door de ANWB-gids beschreven als het best bewaarde middeleeuwse vestingstadje van Portugal. Het pittoreske plaatsje Castelo de Vide is gelegen in de regio Alto Alentejo Portugal en ligt trapsgewijs tegen de helling van één van de noordelijk uitlopers van de Serra de São Mamede. Vroeger was het een belangrijke vesting in het Spaanse grensgebied, nu een gezapig stadje met een eindeloos heerlijke charme, waar het leven in het laagseizoen lijkt stil te staan.
Bezienswaardigheden Castelo de Vide
Castelo de Vide heeft een kasteel uit de 14de eeuw waar u nog echt de sfeer van vroeger ervaart. Verder ligt er een schitterende Joodse wijk met de oudste synagoge van Portugal en vele bijzondere, vaak gotische deurportalen. In de Joodse wijk staat ook de overdekte Fonte da Vila, een marmeren Renaissance fontein uit de 16de eeuw. Voor de liefhebbers zijn er maar liefst 32 kerken en kapelletjes te bewonderen.
Bergafwaarts ligt het ‘nieuwere’ gedeelte van Castelo de Vide, uit de 17de-18de eeuw. Praça Dom Pedro V is een elegant plein dat omringd wordt door barokke gebouwen en kerken en het gemeentehuis. Naast al deze bezienswaardigheden kunt u heerlijk ronddwalen in Castelo de Vide, door de vele steegjes en straatjes met keien.
Omgeving Castelo de Vide
In de omgeving rond Castelo de Vide in Alentejo Portugal staan ongeveer 50 menhirs en dolmen, waaronder de grootste menhir (7,5 mr hoog) van het Iberisch schiereiland. Verder vindt u in de nabije omgeving Romeinse opgravingen en bruggetjes. Dichtbij is er een Keltisch roundhouse, een eira (dorsvloer) en een laat middeleeuwse begraafplaats.

Bron: Wikipedia