Vakantie 2017, Spanje en Portugal

Dag 1 Heenreis en Parijs

Vanaf ons verzamelpunt rijden we naar Parijs, waar we aan het einde van de middag arriveren. We brengen een bezoek aan de gezellige wijk Montmartre. Hier kunt u de basiliek Sacré-Coeur en het kunstenaarspleintje Place du Tertre bekijken. Aansluitend gaan we naar het hotel.

Dag 1 Heenreis en Parijs (opent in nieuw tabblad)

Dag 2 Tours en Bordeaux (opent in nieuw tabblad)

Dag 2 Tours en Bordeaux

Na het ontbijt rijden we via Orléans en Tours naar de omgeving van Bordeaux voor de overnachting. Indien de tijd het toelaat brengen we een bezoek aan Tours, een levendige studentenstad met karakteristieke vakwerkhuizen.

Dag 3 Burgos
We verlaten Bordeaux en rijden via het Baskenland naar Burgos, waar we in de middag arriveren. We maken onder leiding van een gids een stadswandeling door het oude centrum. De stad is rijk aan bezienswaardigheden. De fameuze Santa Maria kathedraal is een mengelmoes van bouwstijlen. We overnachten in de omgeving van Burgos.
Burgos is een stad en gemeente in de Spaanse autonome regio Castilië en León. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Burgos.
De stad ligt op een hoogte van 860 m en aan de rivier de Arlanzón. Acht bruggen verbinden de stad. Het is een regionaal handels- en verkeerscentrum.
Rond het jaar 880 wordt Burgos gesticht en wordt later de hoofdstad van Castilië. In 1200 wordt de eerste brug over de Arlanzón gelegd ten behoeve van de pelgrims naar Santiago de Compostella. Kort daarop wordt er begonnen met de bouw van de kathedraal. Het monopolie voor de wolexport verwerft de stad in 1494. In 1495 ontvangen de koningen Ferdinand en Isabella Columbus in de Casa del Cordon na zijn tweede ontdekkingsreis. In 1808 lopen napoleontische troepen Burgos onder de voet. Vijf jaar later veroveren de Britten onder Wellington de stad. In 1936 vestigt Franco zijn voorlopige regering in Burgos.

Dag 3 Burgos (opent in nieuw tabblad)

Foto’s dag 4 (opent in nieuw tabblad)

Dag 4 Salamanca en Castelo de Vide

Via Valladolid rijden we naar Salamanca waar we een korte stop maken. De oude universiteitstad staat bekend om zijn paleizen, kloosters, kathedralen en universiteiten. Het Plaza Mayor wordt door velen beschouwd als het mooiste plein van Spanje. Na dit bezoek rijden we verder naar hotel Castelo de Vide waar we 6 nachten verblijven. Het hotel heeft een voortreffelijke locatie in het gelijknamige dorp en biedt panoramische vergezichten op de bergketen São Mamede in de streek Alentejo.
Salamanca is de hoofdstad van de gelijknamige Spaanse provincie Salamanca, gelegen in de regio Castilië en León, circa 200 km ten westen van Madrid. Ze heeft een oppervlakte van 29 km² en telde in 2005 160.331 inwoners.
Het gebied werd al in de zesde eeuw voor Christus bewoond door de Kelten. De stad is gesticht rond 400 v.Chr., mogelijk als versterking door Carthaagse bezetters.
Toen de Romeinen in de 2e eeuw v.Chr. het Iberisch Schiereiland veroverden werd het gebied rondom Salamanca bewoond door de Vacceos, een van oorsprong Keltische stam. Om hun gebied te verdedigen bouwde de Vacceos twee versterkingen aan de oostelijke zijde; de Ocelo Durii en de Salmantica (Salamanca). Het gebied werd tevens bewoond door een andere stam met een Keltische oorsprong, de Vettonen.

Dag 5 Castelo de Vide en Marvão

De ochtend heeft u vrij om Castelo de Vide te bekijken. Het wordt ook wel het best bewaarde middeleeuwse vestingstadje van Portugal genoemd. U kunt het kasteel en de Joodse wijk met synagoge bezichtigen. Een wandeling door de schilderachtige straten is tevens een aanrader.

‘s Middags bezoeken we Marvão, prachtig gelegen op 859 meter hoogte op een granietwand. Het is volledig ommuurd, staat vol met kenmerkende witte huizen, heeft een burcht en een bijzonder klooster en biedt een buitengewoon panorama over de vlakte en het gebergte.

De locatie

Dit enorm mooi gelegen kasteel in het oosten van Portugal bevindt zich in de buurt van de Spaanse grens. Het bijbehorende district heet Portalegre. Dit bouwwerk ligt in het natuurpark van de Serra de São Mamede. Het is gesitueerd aan de noordkant van de berg. Het kasteel van Marvão is gestitueerd op ruim achthonder meter boven zeeniveau. De Middeleeuwse stad bevindt zich binnen de kasteelmuren. Strategisch gezien ligt de vesting ideaal: het ligt boven op de berg. Daardoor kan men van bovenaf een zijtak van de Taag: de Sever controleren. Dit was natuurlijk interessant. Niet alleen in militair opzicht, maar ook in finacinciële zin. De bezitters van deze vesting konden dan namelijk aan de handel verdienen (lees tol heffen). Het kasteel is nogal eens van eigenaar veranderd. Iedere keer weer werd het gebouw onder handen genomen en uitgebreid verbouwd.

Voor de Middeleeuwen

Het is waarschijnlijk dat deze plek reeds in de Romeinse tijd in trek was. Getuige hiervan is de Romeinse weg tussen Caceres naar Santarem, bij de brug over de rivier de Sever (tolbrug). Rond 875 werd deze locatie al ingenomen door Moren. Het kasteel werd door de veroveraars Ibn Marwan of Amaia genoemd.

Foto’s dag 5, deel 1: (opent in nieuw tabblad)

Foto’s dag 5, deel 2 (opent in nieuw tabblad)

Dag 6 Lissabon

Lissabon behoort door zijn ligging tot één van de mooiste Europese steden. Onder leiding van een gids bekijken we de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de toren van Belém, het Jerónimos klooster, het São Jorge kasteel en het 100 meter hoge Christusmonument. De middag kunt u zelf invullen. Erg leuk is de wijk Alfama met zijn smalle straatjes, kleurige gevels en romantische pleintjes. Een opvallend bouwwerk is de metalen lift die de benedenstad met de bovenstad verbindt.

Foto’s dag 6, Lissabon (opent in nieuw tabblad)

Foto’s van Fatima, dag 7 (opent in nieuw tabblad)

Foto’s dag 7, Tomar (opent in nieuw tabblad)

Dag 7 Tomar en Bedevaartsoord Fatima

Allereerst bezoeken we Tomar dat in een glooiend rivierlandschap ligt. Het plaatsje biedt vele historische monumenten en een enorme burcht en staat op de Wererlderfgoedlijst van UNESCO. Fatima is één van de belangrijkste Mariabedevaartplaatsen in de katholieke wereld en wordt jaarlijks door ruim anderhalf miljoen pelgrims bezocht. U kunt onder andere een bezoek brengen aan de basiliek en de kapel van de verschijningen.

Tomar is een stad en gemeente in het Portugese district Santarém. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 352 km2 en telde 43.006 inwoners in 2001. De gelijknamige stad telt ongeveer 20.000 inwoners.

Fátima is een plaats in Centraal-Portugal in de gemeente Ourém, ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon. Nadat een verschijning van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima werd gemeld in oktober 1917, werd het dorp een rooms-katholiek bedevaartsoord. In 1944 werd een basiliek gebouwd. Sinds 12 juli 1997 heeft Fátima de status van stad (cidade).

Met Onze-Lieve-Vrouw van Fátima wordt Maria aangeduid die tussen mei en oktober 1917 zes keer verschenen zou zijn aan de drie herderskinderen (Zuster) Lucia, Francisco en Jacinta nabij het Portugese stadje Fátima. Op 13 mei 2017 werden Francisco en Jacinta heilig verklaard door Paus Franciscus.

De verschijningen van Maria werden voorafgegaan door drie bezoeken van een engel. Op 13 mei 1917 zou Maria voor de eerste keer aan de kinderen verschenen zijn en beloofd hebben elke maand opnieuw op de dertiende te zullen verschijnen. Ze riep de kinderen op om boete te doen en offers te brengen met het doel lijdende zielen uit het vagevuur te helpen en te bidden voor de bekering van zondaars, opdat die niet naar de hel zouden gaan. De kinderen zagen daarom af van eten en drinken op bijzonder warme dagen en droegen een touw om hun middel bij wijze van offer. Ook droeg Maria hen op iedere dag de Rozenkrans te bidden voor de vrede.

Foto’s Estremoz en Évor, dag 8 deel 1: (opent in nieuw tabblad)

Foto’s Estremoz en Évor dag 8, deel 2(opent in nieuw tabblad)

Foto’s Estremoz en Évor dag 8,deel 3 (opent in nieuw tabblad)

Dag 8 Estremoz en Évora

Vandaag maakt u kennis met de streek Alentejo. Kenmerkend zijn de uitgestrekte graanvelden onderbroken door groepjes kurkeiken, vijgen- en olijfbomen. In de omgeving treft u steencirkels, menhirs, ruïnes en prachtige middeleeuwse kastelen aan. We bezoeken de sfeervolle stadjes Estremoz en Évora. Het historisch centrum van Évora staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De schilderachtige huizen met prachtige versieringen geven de stad een Moors uiterlijk. Tot de bezienswaardigheden behoren verder een Romeins aquaduct en de beroemde Diana tempel. In Évora kunt u een wijnboerderij bezoeken en traditionele producten zoals gerookte ham en kaas proeven.
Estremoz is een plaats en gemeente in het Portugese district Évora. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 514 km² en telde 14.318 inwoners in 2011. De stad bestaat uit een boven-en benedenstad. De bovenstad is het oudste deel en is ontstaan rond het kasteel. De stad deed in het verleden dienst als verblijfplaats van Portugese koningen, zij verbleven graag in de stad omwille van de marmer die hier overal is terug te vinden.
Vele van de gebouwen bestaan dan ook uit marmer, zoals de toren van de drie knopen die toeristen kunnen bezoeken. De benedenstad is ruimer en opener, op het grote centrale plein is er elke zaterdag een traditionele markt met verse streekproducten, maar ook met antiek. Rondom Estremoz bevinden zich verschillende marmergroeven, die de marmer hebben geleverd voor vele bekende bouwwerken in Portugal. Er zijn ook 26 wijndomeinen in de stad, en vele goede restaurants.
Estremoz, Alentejo – Een stap terug in de tijd
De schilderachtige vestingstad Estremoz nodigt zijn bezoekers als het ware uit om een kijkje te nemen in de Portugese geschiedenis. Maar Estremoz heeft nog veel meer te bieden. Geniet van gezellige straatjes, de wekelijkse markt en tal van restaurantjes.
Als hoogste punt van de stad torent het 13e-eeuwse kasteel van Estremoz op. Haar massieve donjon, de Torre das Tres Coroas (de toren van de drie kronen), is 27 meter hoog. De toren herinnert aan drie Portugese koningen: Sancho II, Afonso III en Dinis en kan tot een van de mooiste torens van Portugal worden gerekend. Vanuit het kasteel gaf koning D. Manuel opdracht aan de beroemde ontdekkingsreiziger Vasco da Gama om India te ontdekken.
Ommuurde bovenstad
Estremoz is verdeeld in een boven- en een onderstad. De ommuurde middeleeuwse bovenstad is gebouwd op een zacht glooiende heuvel en kijkt uit op knoestige olijfbomen. Het kasteel doet nu dienst als pousada (hotel). Isabel, de gemalin van koning Dinis, overleed hier in de veertiende eeuw. Haar standbeeld is nog steeds te zien op het plein voor het kasteel. De Capala da Rainha Santa is aan haar gewijd en is geheel bekleed met prachtige azulejos. Op de tegels is het leven van Isabel uitgebeeld.
Mooiste marmer ter wereld
In de directe omgeving van Estremoz liggen marmergroeven. Het marmer van Estremoz behoort tot het mooiste marmer van de wereld. Fraaie staaltjes van marmerkunst zijn te vinden in de expositieruimte van galerie Elapedra, die net naast het kasteel ligt. Het marmer dat hier wordt gewonnen, is wit of roze. Het wordt al sinds de Romeinse tijd gebruikt om prachtige bouwwerken te maken. Zelfs Italië koopt hier zijn marmer op.
Rondom de markt, te vinden op de Rossio Marques de Pombal, zijn tal van restaurantjes. Kies hier eens voor een traditioneel streekgerecht van het zwarte varken, zoals de lombinhos de porco preto. Wie meer van vis houdt, kan zijn hart ophalen aan de bacalhau (stokvis) die hier op verschillende manieren wordt klaargemaakt.

Dag 9 Natuurtocht Serra de São Mamede en Delta koffiebranderij en wijnhuis.

We maken een mooie tocht door het gebergte van het natuurpark Serra de São Mamede. De top is 1.025 meter hoog. De oorspronkelijke mediterrane vegetatie van Portugese amandelbomen, eucalyptussen en steeneiken wordt afgewisseld met aardbeienstruiken, brem of hei. We maken een stop in Portalegre. De strategische stad met drie kasteeltorens heeft een rijke barokarchitectuur. In de oude stadskern kunt u heerlijk wandelen, het klooster of het tapijtmuseum bezoeken. We rijden terug naar het hotel voor een wijn- en kaasproeverij.

Serra de São Mamede
Quinta do Pomarinho ligt voor een deel in natuurpark Serra de São Mamede. Onze camping en vakantiehuizen in de Alto Alentejo liggen aan de voet van het park en bieden een prachtig uitzicht op de heuvels. Serra de São Mamede is een uitloper van de Spaanse Montes de Toledo. De hoogste top is 1025 meter en het park strekt zich uit over 40 kilometer lengte.

Het natuurpark staat bekend om zijn bijzondere flora en fauna en met een beetje geluk ziet u er tal van amfibieën, reptielen en bijzondere vogels. Als u een liefhebber bent van ongerepte natuur, rust, ontspanning of van vogels spotten, is Serra de São Mamede een waar paradijs. Ook op het 25 hectare grote terrein van onze quinta kunt u uw hart ophalen want hier worden jaarlijks meer dan 60 soorten vogels geteld.
Op onze quinta bieden wij wandelarrangementen waarbij u een deel van de meer dan 30 wandelroutes volgt die in en om het natuurpark zijn uitgezet.

Foto’s deel 1 Serra de São Mamede

(opent in nieuw tabblad)

Deel 2: Koffiebranderij Delta en wijnhuis:

(opent in nieuw tabblad)

Dag 10 Sevilla

We nemen afscheid van Castelo de Vide en rijden via de Spaanse grensstad Badajoz naar Sevilla. Onder leiding van een Nederlands sprekende gids bezoeken we de belangrijkste bezienswaardigheden. De kathedraal is de grootste gotische kerk ter wereld. Naast de kathedraal staat de beroemde klokkentoren, de Giralda. Vervolgens kunt u het Alcázar bezoeken. Dit sprookjesachtig mooie paleis is in de 14de eeuw helemaal in Arabische stijl gebouwd en heeft een prachtige tuin. We overnachten in de omgeving van Sevilla.

Sevilla is een gemeente en de hoofdstad van de Spaanse autonome regio Andalusië, en van de provincie Sevilla. Het is de belangrijkste stad van Zuid-Spanje op het gebied van cultuur, politiek, economie en kunst. In 2013 had de stad 700.169 inwoners, en in de agglomeratie Sevilla wonen 1.519.639 mensen.
Sevilla ligt aan de rivier Guadalquivir, die voor niet al te grote zeeschepen bevaarbaar is tot in de stad. Sevilla heeft het grootste historische centrum van Europa, waarin de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, de kathedraal van Sevilla met de toren Giralda, het Alcázar en de Torre del Oro zich bevinden. De Sevillaanse wijk Triana wordt beschouwd als de geboorteplaats van de Spaanse dans- en muziekstijl flamenco. De stad staat in Spanje ook bekend om het niet-officiële, maar zeer afwijkende dialect dat er gesproken wordt. Door de uitspraak zijn de “sevillanos” zelfs voor andere Spanjaarden niet altijd te verstaan.
De Grieken en Romeinen

Volgens de Griekse en Romeinse mythologie werd de stad gesticht door Herakles toen hij de Hesperiden bezocht. Door opgravingen weet men dat de stad rond 1000 v.Chr. in het gebied van Tartessos lag. Volgens sommigen wás Sevilla oorspronkelijk zelfs Tartessos. De Feniciërs en Carthagenen veroverden de stad rond 600 v.Chr. In deze tijd werd Sevilla gebruikt als handelscentrum voor het zuiden van het Iberisch Schiereiland, totdat het land werd veroverd door de Romeinen. Zij noemden de stad “Colonia Iulia Romula Hispalis” of kortweg “Hispalis”, hoofdstad van de toenmalige provincie Hispania Baetica. Vlakbij stichtten de Romeinen de kolonie Italica, en van hieruit werd Zuid-Spanje grondig geromaniseerd. De rijkdommen van de zilver en goudmijnen van de streek kwamen ten goede aan Rome en o.a. Julius Caesar, die een tijdje gouverneur in Baetica was, bekostigde hiermee zijn verovering van de macht over het Romeinse Rijk. Tijdens het verval van het West-Romeinse Rijk werd er door verschillende Germaanse stammen gestreden om de stad maar uiteindelijk werden de Visigoten de baas.

Foto’s deel 1 van Sevilla:

(opent in nieuw tabblad)

Foto’s deel 2 van Sevilla:

(opent in nieuw tabblad)

Foto’s dag 11. Gibraltar

(opent in nieuw tabblad)

Dag 11 Gibraltar en Gibraltar Rock Tour

We verlaten Sevilla en rijden naar het belastingvrije Gibraltar. Gibraltar valt sinds 1713 onder Groot-Brittannië. We rijden tot de grens. Het is circa 15 minuten lopen naar Main Street waar u belastingvrij kunt winkelen. Indien u deelneemt aan de excursie ‘Gibraltar Rock Tour’ brengt u een boeiend bezoek aan het natuurreservaat Upper Rock. Vanaf de grens rijden we met minibussen naar boven. We bezoeken een druipsteengrot, verdedigingswerken uit de 18de eeuw en de rots waar de beroemde apen, de Magots, van Gibraltar leven. Vervolgens rijden we naar ons 4-sterren hotel in Cala de Mijas aan de Costa de Sol, waar we 4 nachten verblijven. De excursie ‘Gibraltar Rock Tour’ dient bij boeking te worden doorgegeven.
Gibraltar is een Brits overzees gebied gelegen aan het zuidelijke eind van het Iberisch Schiereiland bij de ingang van de Middellandse Zee. Het heeft een oppervlakte van 6,8 km² en een noordelijke grens met Andalusië, Spanje. De Rots van Gibraltar is de belangrijkste bezienswaardigheid van het gebied. De economie is vooral gebaseerd op toerisme, financiële diensten en de scheepvaart. De naam komt uit het Arabisch: جبل طارق – jabal Tariq: de berg van Tariq, naar de Moorse legerleider Tariq ibn Zijad.
Gibraltar werd in 1704 tijdens de Spaanse Successieoorlog door een Engels-Nederlandse troepenmacht op Spanje veroverd. Het gebied werd vervolgens in 1713 onder de Vrede van Utrecht “voor altijd” overgedragen aan het Koninkrijk Groot-Brittannië. Het was een belangrijke basis voor de Royal Navy.
De soevereiniteit van Gibraltar is een belangrijk twistpunt van de Brits-Spaanse relatie omdat Spanje aanspraak maakt op Gibraltar. Gibraltarezen verwierpen voorstellen voor Spaanse soevereiniteit bij referendum in 1967 en opnieuw in 2002. Volgens de Gibraltarese grondwet van 2006 regelt Gibraltar zijn eigen zaken, hoewel sommige bevoegdheden, zoals defensie en buitenlandse zaken, de verantwoordelijkheid blijven van de regering van het Verenigd Koninkrijk.

1e deel foto’s:

(opent in nieuw tabblad)

2e deel foto’s:

(opent in nieuw tabblad)

Video:

Dag 12 Vrije dag of excursie Mijas Pueblo

Vandaag bepaalt u zelf uw programma. ’s Ochtends kunt u een strandwandeling maken of genieten van de faciliteiten van het hotel. La Cala de Mijas is één van de weinige vissersdorpjes dat zijn karakter heeft weten te behouden. In de middag kunt u deelnemen aan een excursie met een lokale busmaatschappij naar Mijas Pueblo, gelegen in het berglandschap van de Costa del Sol. Onder leiding van een gids bezoeken we de bekende badplaats Benalmadena en stoppen we kort bij een Buddha Tempel om vervolgens in Mijas Pueblo te arriveren. Het dorp bevindt zich op een rotsplateau waaromheen de botanische rondweg slingert met palmen, bomen en planten uit de hele wereld.
De excursie ‘Mijas Pueblo’ dient bij boeking te worden doorgegeven.
‘El pueblo blanco’, ofwel ‘Het witte dorp’, is de bijnaam van Mijas. Dit charmante dorp ligt op een rotsplateau en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een toeristische trekpleister. Dankzij haar typisch Andalusische uitstraling en haar prachtige natuur is Mijas een mooie plaats om te bezoeken en de sfeer van Spanje te proeven.
Mijas Pueblo is een pittoresk dorp, gelegen op een rotsplateau. Deze rots werd al bewoond door de Romeinen, de Moren en de Feniciërs.Tijdens de Romeinse bezetting werd het dorp ‘Tamisa’ genoemd. Het dorp was van economisch belang vanwege de weg ‘Vía Apia’ die de stad Cádiz met Malaga verbond. De Arabieren noemden het dorp ‘Mixa’, waarna het later ‘Mijas’ werd genoemd door de Christenen. Mijas ligt op 32 km van Malaga en je kan ernaartoe via bus (M-112) vanuit het centrum van Malaga.
Mijas Pueblo
Aan de randen van Mijas pueblo is een park aangelegd waar men gezellig kan wandelen en vanuit dit hoger gelegen punt kan je ook genieten van een spectaculair uitzicht over de kust. Mijas Pueblo is de perfecte combinatie tussen het oude Spaanse dorp met Arabische invloeden en de hedendaagse charmante aanpassing ervan met mooie binnenplaatsen, tuinen, restaurants, … Aan de kant van de berg zie je witte huisjes die in levendig contrast staan met het groen van de pijnbomen, kortom een plaatje.
Burro-Taxis
Mijas staat ook bekend om de ezeltaxi’s die door de kleine witte straatjes van Mijas lopen. Het zijn kleine koetsjes die vooruitgetrokken worden door ezels.
Mijas is een wit stadje met Arabische structuur, gelegen op slechts 30 km van Malaga aan de Costa del Sol. Een witte parel in de bergen! Het steile pad naar dit dorpje begroet bezoekers met rode bloemen in blauwe potten die schitteren aan de witte muren. (Historisch-Artistiek Erfgoed sinds 1969)
Het dorpje is vooral bekend van de unieke ‘ezel-taxi’s’, populair onder toeristen uit de hele wereld, de kleine stierenarena, de oude Arabische muur, de kerkjes en het drukbezochte Santuario de la Virgen de la Peña, het Heiligdom van de patroonheilige van het dorp.

Dag 13 Ronda

Net voorbij Marbella begint de bizarre bergwereld van Andalusië. We brengen onder leiding van een Nederlands sprekende gids een bezoek aan één van de mooiste en oudste stadjes van Spanje. Ronda is spectaculair gelegen op een 165 meter hoog rotsplateau en wordt in tweeën gespleten door een diepe kloof. De brug Puente Nuevo verbindt het oude en nieuwe gedeelte. Bezienswaardig zijn de stadspaleizen, het Arabische badcomplex, de stierenvechtersarena en de kerk aan het mooie plein met palmen en laurierbomen.

Ronda is een stad in de Spaanse provincie Málaga, regio Andalusië. De stad telt 36.122 inwoners (2007) op een oppervlak van 481 km².
Ronda ligt in een bergachtig gebied in centraal Andalusië, zo’n vijftig kilometer landinwaarts van de Costa del Sol op ongeveer 750 meter boven zeeniveau. De rivier Guadalevín splitst het stadje in tweeën en heeft een diepe kloof uitgesneden, bekend als Tajo de Ronda, waaroverheen drie beroemde bruggen van Ronda zijn gebouwd; de Puente Romano (“Romeinse brug”, ook bekend als Puente San Miguel), de Puente Viejo en de beroemde Puente Nuevo (“Nieuwe brug”). Ten oosten van Ronda ligt het park Sierra de las Nieves (“Sneeuwgebergte”) en in het westen ligt de Sierra de Grazalema.
De oorsprong van de stad Ronda is Keltisch, hoewel er oudere prehistorische resten in de omgeving zijn gevonden, met name in de Cueva de la Pileta. Na de Kelten bevolkten de Feniciërs en de Grieken het gebied rond Ronda. Later noemden de Romeinen de plaats Arunda, omdat het stadje uitkeek over de omgeving en zo rondom een strategisch uitzicht had. In die tijd begon ook de handel in Ronda op te bloeien. Tijdens de Moorse overheersing werd Ronda uitgeroepen tot hoofdstad van de provincie Andalusí de Takurunna en later werd het de hoofdstad van het zelfstandige Taifa van Ronda, geleid door de Berberse stam Banu Ifran. Het merendeel van de belangrijke historische bouwwerken stamt uit deze tijd. Het kwam later in handen van de Marokkaanse Almohaden-dynastie, die de Arabische baden van Ronda bouwde. In de periode voor de Reconquista maakte Ronda deel uit van de Nasriden-dynastie binnen het koninkrijk Granada. In 1485 werd Ronda door de christenen op de Moren terugveroverd en in 1572 werd de Koninklijke Ruiterschool Real Maestranza de Caballería de Ronda opgericht. Hier werden de paarden en ruiters getraind die ingezet werden in diverse oorlogen. In 1616 werd een brug met een enkele boog (de Puente Viejo) over de Tajo gebouwd, die de eerder ingestorte Arabische brug verving. De bouw van de huidige Puente Nuevo werd begonnen in 1751 en duurde 42 jaar. De brug geldt als hét symbool en trekpleister van Ronda.
Kerken
Een van de kerken van Ronda is de Santa Maria la Mayor. In deze kerk staat het beroemde Mariabeeld Nuestra Señora de la Paz (Onze-Lieve-Vrouwe-van-de-Vrede). Andere kerken zijn de Sint-Cecilia en de kerk van Padre Jesús.

Foto’s Ronda:

(opent in nieuw tabblad)

Video:

Dag 14 Córdoba

Onder leiding van een Nederlands sprekende gids bezoeken we Córdoba. We maken een wandeling door de oude Joodse wijk met zijn smalle straatjes en met bloemen versierde witgekalkte huizen. U kunt een bezoek brengen aan de Mezquita, de kathedraal van Córdoba die meer dan 1000 jaar geleden gebouwd werd als moskee. Het is een sprookjesachtig gebedshuis met een schitterende zuilenzaal. In de middag heeft u vrije tijd om de stad op eigen gelegenheid te verkennen.
Córdoba is een stad in Andalusië in het zuiden van Spanje. Het is de hoofdstad van de provincie Córdoba. De stad ligt op 122 meter boven zeeniveau, aan de rivier Guadalquivir en aan de voet van het gebergte Sierra Morena. In 2005 had de stad 321.165 inwoners, waarmee het de derde stad van Andalusië is. Het is de warmste stad van Europa, de temperatuur stijgt elk jaar weer maandenlang onafgebroken boven de 35 graden.
Vandaag de dag is Córdoba niet een van de grootste steden van Spanje, maar Córdoba was ooit een van de belangrijkste steden ter wereld. In de 10e eeuw was het de op één na grootste stad ter wereld, met een voor toen ongekend hoog inwonertal van 500.000. Córdoba was de hoofdstad van het middeleeuwse emiraat Córdoba, later het kalifaat Córdoba. Uit die glorietijd zijn talrijke monumenten overgebleven, waarvan de Mezquita het beroemdste voorbeeld is. Sinds 1984 staat het historisch centrum van de stad als een geheel dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De stad is de geboorteplaats van historische filosofen als Seneca, Averroes en Maimonides. In culinaire kringen staat Córdoba bekend om het gerecht ‘Rabo de Toro’, oftewel de bekende stoofpot van stierenstaart en verschillende andere ingrediënten.
Door de omvangrijke Spaanse kolonisatie zijn er op het Amerikaanse continent meer dan 1000 plaatsen vernoemd naar Córdoba, waarvan de belangrijkste Córdoba in Argentinië is.
Geschiedenis
De eerste permanente bewoners van het gebied rondom Córdoba waren de Tartessos. Dit volk gebruikte de plek om koper en zilver uit de omliggende mijnen te delven. In de loop van de jaren begonnen zij ook met het bebouwen van het land, wat later de basis van de economie zou vormen. Tijdens de opkomst van de Carthagen verscheen de eerste bekende naam van de stad: “Karduba”. De naam was een samentrekking van Kart-Juba (Stad van Juba), vernoemd naar een Numidische generaal genaamd Juba die zijn leven verloor in de omgeving van de stad, rond 250 v.Chr.
De Romeinse Tijd
In het jaar 206 v.Chr. werd Karduba veroverd door de Romeinen na de Slag van Ilipa. Zij gaven de stad een nieuwe naam, namelijk “Corduba”. Rondom 113 v.Chr. had Corduba al een eigen Romeins forum en in het jaar 80 v.Chr. werden de eerste munten geslagen. In 49 v.Chr. gebruikte Julius Caesar Corduba als regeringscentrum voor de steden van het toenmalige rijk “Hispania Ulterior”. Na de strijd tussen Caesar en de Romeinse aristocraat Pompeius werden in het jaar 27 v.Chr. de Spaanse provincies compleet gereorganiseerd. Vanaf dat moment werd Corduba de hoofdstad van de provincie Hispania Baetica, wat neerkomt op de huidige Spaanse regio’s Andalusië en Extremadura. In de daaropvolgende eeuwen groeide de stad erg snel en kreeg zijn eigen koninklijk paleis, amfitheater, tempel, circus, drie aquaducten met bronzen versieringen, verschillende fonteinen en een groot theater. Door deze Romeinse productiviteit had Corduba rond het jaar 300 na Chr. meer belangrijke gebouwen dan Rome.
De belangrijkste Romeinse keizers die in deze tijd o.a. Corduba regeerden waren:
Claudius Caesar Augustus Germanicus
Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus
Titus Flavius Domitianus
Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius
In de 3e eeuw kreeg Corduba te maken met het christendom. De stad kreeg in die periode namelijk zijn eerste eigen bisschop, de leider van het Concilie van Nicaea. Hij werd de rechterhand van keizer Constantijn de Grote en had daardoor veel invloed op het beleid van het gehele rijk. Deze christelijke aanwezigheid verklaart ook de weerstand van Corduba tegen de opkomst van de ariaanse Visigoten in de daaropvolgende eeuwen.

Foto’s dag 14, deel 1:

(opent in nieuw tabblad)

Foto’s dag 14, deel 1

(opent in nieuw tabblad)

Video van Cordoba:

Video:

Foto’s dag 15, deel 1

(opent in nieuw tabblad)

Dag 15 Granada en Alhambra

We rijden naar Granada, aan de voet van de Sierra Nevada. U kunt de dag naar eigen inzicht indelen of een optionele excursie maken naar het Alhambra, de residentie van de vroegere Moorse vorsten. Onder leiding van een gids bezoeken we dit enorme paleizencomplex met schitterende tuinen. U bezoekt het paleis van Carlos V, het Generalife paleis en het Alcazar fort. Het Alhambra is het drukst bezochte monument van Spanje. Vervolgens heeft u tijd om de prachtige kathedraal te bezoeken of de Moorse Wijk Albaicín met vele smalle straatjes, witte huizen, weelderige tuinen en pleintjes met gezellige terrassen. Deze dag behoort ongetwijfeld tot één van de hoogtepunten van deze reis. De overnachting vindt plaats in de omgeving van Murcia.

De excursie ‘Alhambra’ dient bij boeking te worden doorgegeven. Het Alhambra is minder geschikt voor reizigers die slecht ter been zijn.
Granada is een stad en gemeente in Andalusië, in het zuidoosten van Spanje, en is de hoofdstad van de provincie Granada. De stad heeft 236.982 inwoners en inclusief omliggende kernen wonen er ongeveer 472.638 mensen. Het is daarmee de vierde stad van Andalusië, na Sevilla, Málaga en Córdoba, en de 17e stad van Spanje. Granada ligt op 738 meter hoogte boven zeeniveau, aan de voet van het gebergte Sierra Nevada. Eeuwen geleden was het de hoofdstad van de taifa Granada en het koninkrijk Granada.
In de stad bevindt zich een van de beroemdste monumenten van Spanje, het Alhambra, een gigantisch historisch paleis vol overblijfselen van zowel de Moorse als katholieke cultuur. De oude stad is een van de best bewaarde voorbeelden van Almohaden stadsplanning. Verder staat Granada bekend om zijn prestigieuze universiteit: Universidad de Granada, en een bijbehorend nachtleven. Het is een van de belangrijkste Spaanse studentensteden, samen met Salamanca, Burgos en Santiago de Compostella. Sinds 2003 is José Torres Hurtado van de Partido Popular de burgemeester van de stad.
Vroege geschiedenis
Het gebied waar nu Granada ligt werd al in de 8e eeuw v.Chr. bewoond door Iberische volkeren, en heette toen “Ilturir”. Deze naam sloeg niet op één concrete nederzetting, maar op de gehele omgeving. Het gebied werd later onder meer bewoond of ‘gebruikt’ door de Feniciërs, Tartessos, Grieken en Carthagers. Er bestaan sporen van een verdedigingsmuur uit de 6e eeuw v.Chr., de stad droeg toen de naam “Iliberri”. In het jaar 193 v.Chr. werd “Iliberri” echter veroverd door de Romeinen. De Romeinen stichtten op 15 km afstand van het huidige Granada een nederzetting, die zij de naam “Iliberris” gaven.
Stichting van de stad
In de 7e eeuw kwam het gebied in handen van de Moren. Inmiddels hadden joden enkele kilometers ten noorden van “Iliberris” een dorpje gesticht, genaamd “Gárnata” of “Gárnata al-yahud” (Granada van de joden). Dit Granada kende in deze periode weinig betekenis en werd overschaduwd door het zuidelijkere “Iliberris” (of Elvira), dat de hoofdplaats was van een provincie in het kalifaat Córdoba. De werkelijke stichting van het huidige Granada vond plaats met de komst van de Berberse vorst Zawi ibn Ziri in de 11e eeuw.

Foto’s dag 16, deel 1

(opent in nieuw tabblad)

Foto’s dag 16, deel 1

(opent in nieuw tabblad)

Video:

Dag 16, Valencia:

Het centrum van Valencia is één groot openluchtmuseum. Het meest unieke gebouw is de Zijde Beurs dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is geplaatst. Het paleisgebouw en de kathedraal vindt u aan een mooi plein. Deze historische pareltjes vormen een groot contrast met de eveneens prachtige, maar futuristische gebouwen van de Ciudad de las Artes y Ciencias. We vervolgen onze weg naar de kustplaats Alcossebre waar we 3 nachten verblijven. Er is elke avond live muziek in het hotel.
Valencia (Spaans: Valencia [ba’lenθja]; Valenciaans: València [va’ɫensia]) is een gemeente en de op twee na grootste stad van Spanje. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en van de autonome regio. De stad heeft een inwonertal van 786.424 (2014) en in de agglomeratie van de stad wonen 1.832.274 mensen.
Valencia ligt aan de Costa del Azahar aan de Middellandse Zee en aan de rivier de Turia. De stad werd gesticht in het jaar 138 v.Chr. door de Romeinen en geldt als geboorteplaats van de paella, een van de bekendste gerechten uit de Spaanse keuken. De stad wordt ook wel sinaasappelstad genoemd.
De burgemeester van de stad is Joan Ribó i Canut. Valencia is vandaag de dag de derde economische motor van Spanje, na Madrid en Barcelona.
Valencia werd gesticht in het jaar 138 v.Chr. onder de naam Valentia Edetanorum, door de Romeinse leider Decimus Junius Brutus Callaicus. In het jaar 75 voor Chr. werd de stad verwoest door de strijd tussen Pompeius en Quintus Sertorius. De stad werd daarna deels hersteld, rondom het jaar 50 van de 1e eeuw kreeg de stad een eigen Romeins circus, een forum en de beroemde torens “Torres de Serranos”.
In de 4e eeuw, na de vervolging en marteling van Vincentius van Zaragoza, ontstond de eerste katholieke samenleving van de stad en begon de transformatie van Romeinse tempels in christelijke gebedshuizen. Deze periode van religieuze verandering valt samen met de komst van de Germaanse Visigoten. Vervolgens werd het zuidoosten van het Iberisch Schiereiland veroverd door de Byzantijnen, zij werden in het jaar 625 het land uitgezet en van die periode en de daaropvolgende eeuwen is over Valencia vrijwel geen documentatie gevonden.
Moorse tijd
In het jaar 711 wordt Valencia veroverd door de Moren en begint de stad voor het eerst sinds jaren weer te groeien. De regionale leider in die periode was Abd al-Allah en van hem kreeg de stad de Arabische naam “Balansiya”. De Moorse verovering verliep in dit geval opvallend vreedzaam en bestond in eerste instantie vooral uit het samenwerken van de Moorse en de oorspronkelijke bevolking. Valencia maakte nu deel uit van een van de taifarijken en groeide uit tot een belangrijke stad in de wijde omgeving. Aan het eind van de 11e eeuw werd de stad aangevallen door al-Mundir en later door de graaf van Barcelona, Berenguer II. Pas in 1093 kwam de stad daadwerkelijk in andermans handen, na de verovering van Rodrigo Diaz de Vivar (bijnaam: El Cid). Hij veranderde de moskeeën van Valencia in katholieke kerken en stelde de Franse monnik Jerôme aan als nieuwe aartsbisschop. El Cid sloot zich aan bij Koning Pedro I van Aragón en Graaf Ramón Berenguer III van Barcelona om zo de opkomst van de Arabische Almoraviden tegen te gaan. El Cid overleed in 1099, waarna zijn vrouw Doña Ximena de macht over Valencia gedurende drie jaar overnam, totdat de stad in 1102 uiteindelijk werd veroverd door de Almoraviden.
De 13e t/m de 18e eeuw
Op 28 september 1238 werd Valencia wederom uit Arabische handen afgepakt, ditmaal door Jaime de Veroveraar en zijn leger dat bestond uit onder anderen Italiaanse en Duitse soldaten. Meer dan 50.000 Almoraviden ontvluchtten de stad en op 9 oktober werd Valencia de hoofdstad van het nieuwe “Rijk van Valencia”, onderdeel van het Koninkrijk Aragón. In 1348 werd de bevolking van de stad geteisterd door een grote pestepidemie en men begon zich te verzetten tegen de koning tijdens de zogenaamde “Oorlog van de Unie”. In 1363 en 1364 verdedigde Valencia zich met succes tegen het leger van het Koninkrijk Castilië.

Dag 17 Vrije dag in Alcossebre

Deze dag kunt u helemaal zelf indelen. In Alcossebre aan de Costa Azahar of Oranjebloesemkust vindt u mooie stranden, winkels en gezellige terrasjes. Het hotel organiseert dagelijks een animatieprogramma en u kunt 30 minuten gratis gebruik maken van de Spa faciliteiten.
Alcossebre ( Spaans : Alcocéber) is een badplaats in de regio Valencia ligt aan de Costa del Azahar langs de oostelijke Middellandse kust van Spanje in de provincie Castelló . This town falls within the municipal limits of Alcala de Xivert along with neighboring Capicorb and Les Fonts (Las Fuentes). Deze stad valt binnen de gemeentelijke grenzen van Alcala de Xivert , samen met de naburige Capicorb en Les Fonts (Las Fuentes). It is a popular tourist destination without too many large buildings. Het is een populaire toeristische bestemming zonder al te veel grote gebouwen.
This small coastal village is located at the southern end of the Serra d’Irta , with ten kilometers of coastline, five beaches of great quality and a variety of other unspoiled beaches.Dit kleine kustplaatsje is gelegen aan de zuidkant van de Serra d’Irta , met een tien kilometer lange kustlijn, de vijf stranden van hoge kwaliteit en een verscheidenheid aan andere ongerepte stranden. Unlike most of the coastal towns Alcossebre is one of the few towns that is not fully urbanized. In tegenstelling tot de meeste van de kustplaatsen Alcossebre is een van de weinige steden die niet volledig is verstedelijkt.
It is part of the Costa del Azahar , bordering with Peniscola in the north and Torreblanca in the south. Het is onderdeel van de Costa del Azahar , op de grens met Peniscola in het noorden en Torreblanca in het zuiden.
Langs Alcossebre’s tien kilometer van de kust, zijn er vier belangrijkste stranden: Carregador, El Roma, El Moro en Manyetes (of Tropicana), waarbij de laatste gedeeld met Capicorb, dat het hebben blauwe vlag als een teken van kwaliteit. There are also three coves: Tres Platges (Tres playas), a set of three bays separated by rocky formations whose bed is rock, Cala del Moro, which is separated from the beach with the same name by a small dune and the Cala Blanca which is located near the lighthouse . Er zijn ook drie baaien: Tres Platges (Tres Playas), een set van drie traveeën, gescheiden door rotsformaties wiens bed is rock, Cala del Moro, die gescheiden is van het strand met dezelfde naam door een kleine duin en de Cala Blanca die is gelegen nabij de vuurtoren .
The beach of Les Fonts (Las Fuentes) is one of the most visited. Het strand van Les Fonts (Las Fuentes) is één van de meest bezochte. It has a length of 360 meters and a width of 32 meters. Het heeft een lengte van 360 meter en een breedte van 32 meter. There are some freshwater sources that sprout from the sand originating in the karstic system of the Sierra de Irta. Er zijn een aantal zoetwaterbronnen die ontspruiten uit het zand uit de karstic systeem van de Sierra de Irta.

Foto’s dag 17

(opent in nieuw tabblad)

Video:

Dag 18 Vall d’ Uixó
Vandaag maken we een uitstapje naar het dal van de Uixó. De grot van San José is één van de langste grottencomplexen ter wereld. Meer dan 15.000 jaar geleden bewoonden mensen deze grotten. In kleine bootjes kunt u een rondvaart maken door de grot met druipsteenformaties en een klein meer. We rijden naar de oude Romeinse stad Sagunto voor een kort bezoek. In de stad Benicassim bezoeken we een klooster waar heerlijke likeurtjes worden gemaakt. Na de likeurproeverij rijden we terug naar ons hotel.

La Vall d’Uixó (Uitspraak Valenciaans: [la vaʎ dujʃo] , ook wel bekend als Vall-llarga, Vall del Duc of gewoon als La Vall; Spaans : Vall de Uxó) is een stad gelegen in het oosten van Spanje, in de regio Valencia provincie Castelló . La Vall is located 25 km to the south of the province’s capital Castelló , 45 km to the north of the community’s capital Valencia and 8 km to the Mediterranean Sea , so it is at 118 m above sea level. La Vall ligt 25 km ten zuiden van de hoofdstad van de provincie Castelló , 45 km ten noorden van de gemeenschap de hoofdstad Valencia en 8 km naar de Middellandse Zee , dus het is op 118 m boven de zeespiegel.
De huidige grondgebied van La Vall d’Uixó is bewoond sinds de prehistorie door verschillende groepen mensen. La cova de Sant Josep and other caves in the surrounding area represent the most ancient vestiges in La Vall, from the chronological point of view. La Cova de Sant Josep en andere grotten in de omgeving vertegenwoordigen de oudste overblijfselen in La Vall, vanuit de chronologische oogpunt. The archaeological works in these caves have revealed that they were occupied by hunters of the Upper Paleolithic period , according to a chronology of the C-14, approximately 16,000 years BC. De archeologische werken in deze grotten hebben onthuld dat zij werden bezet door de jagers van de Boven-Paleolithicum periode , volgens een chronologie van de C-14, ongeveer 16.000 jaar voor Christus. There, two rocky panels were found with representations of cave paintings, giving an idea of the importance of place. Er werden twee rotsachtige panelen gevonden met voorstellingen van grotschilderingen, geven een idee van het belang van de plaats.
People continued living in the Valley during the Neolithic and Bronze Age . Mensen bleven wonen in de vallei tijdens de Neolithicum en de Bronstijd . During the Bronze Age grew villages located high in the mountains, well fortified with walls and watchtowers. Tijdens de Bronstijd groeiden dorpen ligt hoog in de bergen, goed versterkt met muren en wachttorens. Its strategic location allowed them to control a vast territory and step into the Serra d’Espadà . De strategische ligging konden ze een uitgestrekt grondgebied te controleren en stap in de Serra d’Espada . The Iberian era was supposed a considerable expansion of the population, as evidenced by the remains of the Iberian city of La Punta d’Orleyl and Poblat Sant Josep. De Iberische tijdperk zou een aanzienlijke uitbreiding van de bevolking, zoals blijkt uit de overblijfselen van de Iberische stad La Punta d’Orleyl en Poblat Sant Josep.

Foto’s dag 17: Vall d’ Uixó

(opent in nieuw tabblad)

Video:

Foto’s dag 19:

(opent in nieuw tabblad)

Video:

Dag 19 Lloret de Mar of Malgrat de Mar

Via het Spaanse binnenland rijden we naar de badplaats Lloret de Mar of Malgrat de Mar waar we aan het begin van de middag arriveren. De middag is vrij om te slenteren over de boulevard, de historische gebouwen te bezichtigen of te genieten van de faciliteiten van het hotel. We verblijven 2 nachten in Lloret de Mar of Malgrat de Mar.
Lloret de Mar is een plaats en gemeente in de Spaanse autonome regio Catalonië, in de provincie Gerona (comarca Selva). In 2007 had de plaats een inwonertal van 34.997. Het is een van de meest toeristische badplaatsen van de Costa Brava en van de Spaanse kusten als geheel.
Lloret de Mar is vooral gericht op niet-Spaanse strandtoeristen en in de zomer loopt het inwonertal van de stad soms op van 30.000 naar 160.000. In de zomermaanden trekken jongeren uit heel Europa massaal naar Lloret de Mar en nabijgelegen badplaatsen als Blanes en Calella om vakantie te vieren. Men vindt er dan ook een groot aantal clubs, bars, casino’s etc. Lloret is een populaire badplaats voor jongeren uit Nederland. Dat heeft ertoe geleid dat in het stadje veel Nederlandse eettenten, cafés en disco’s aanwezig zijn.
Middeleeuwen
Lloret werd voor het eerst genoemd in 966 als Loredo, volgens verschillende onderzoeken afkomstig van het Latijnse woord lauretum, wat “plaats van laurieren” betekent. Tot 1001 was het onderdeel van Maçanedo, waarna in dat jaar de huidige grenzen van Lloret werden vastgesteld door de leiders uit Barcelona, Ramon Borrell en Ermessenda en het onderdeel werd van Sunifred van Gerona. In die tijd werd de toren van Sant Joan gebouwd op de heuvels tussen de beide stranden van Fenals en Lloret, die diende als wachttoren en vluchtplaats. In die tijd bestond Lloret vooral uit boerenhuisjes in het binnenland, hetgeen verklaart dat de oude romaanse kerk Sant Romà (nu Nostra Senyora de les Alegries) zover van het huidige centrum afligt. Langzamerhand trokken enkele families toch naar de kust, daar de toren enigszins bescherming bood tegen de aanvallen van piraten, Turken, Britten en Fransen. De bevolking aan de kust hield zich vooral bezig met de verkoop van goederen uit het binnenland, de visserij en de handel langs de kust van de Costa Brava, die geleidelijk aan steeds belangrijker werd. Waarschijnlijk werden toen ook handelscontacten gelegd met plaatsen aan de Italiaanse kust. Begin 16e eeuw was het centrum reeds verplaatst naar de kust en werd aldaar de nieuwe kerk Iglesia Parroquial gebouwd in Catalaans-gotische stijl, die gereedkwam in 1522 en die ook diende als toevluchtsoord voor de gelovigen bij de voortdurende piratenaanvallen, waarvoor ze werd uitgerust met een ophaalbrug, kantelen en uitkijkmazen in de muur.

Foto’s deel 1:

(opent in nieuw tabblad)

Foto’s deel 2:

(opent in nieuw tabblad)

Dag 20 Barcelona

Onder leiding van een Nederlands sprekende gids maken we uitgebreid kennis met Barcelona. U ziet de beroemde Sagrada Familia en het Olympisch stadion. We rijden over de bekende boulevard de Ramblas naar de berg Montjuïc. Op de top, bereikbaar per kabelbaan of te voet, ligt het kasteel van Montjuic. ’s Middags heeft u nog volop de tijd om de stad op eigen gelegenheid te verkennen.
Barcelona is de grootste stad van Catalonië. Het is de hoofdstad van de autonome regio (Comunitat Autònoma) Catalonië en van de provincie Barcelona. De stad heeft 1.602.386 (2014) inwoners en een oppervlakte van 101,4 km².[1] In de metropool Barcelona (de stad en haar voorsteden) wonen 5.029.181 (2011) mensen. In Spanje telt alleen de hoofdstad Madrid meer inwoners.
Barcelona ligt aan de Middellandse Zee, aan de Costa del Maresme, met in het noorden de Costa Brava en in het zuiden de Costa del Garraf, en heeft een belangrijke haven. De stad ligt op 160 kilometer van de Pyreneeën. Barcelona organiseerde diverse evenementen zoals de Wereldtentoonstellingen van 1888 en 1929, de Olympische Zomerspelen van 1992 en het Fórum (Universeel Cultureel Evenement) in 2004.
De inwoners noemen de stad wel “Barna”, niet te verwarren met “Barça” dat verwijst naar de voetbalclub FC Barcelona. De courante afkorting voor de stad is BCN, tevens de IATA code voor de luchthaven van Barcelona.
Geschiedenis
Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van Barcelona. Volgens een van deze is de stad al 400 jaar voor de stichting van Rome door Hercules gegrondvest. Later zou de Carthager Hamilcar Barkas, de vader van Hannibal, de stad in de 3e eeuw v.Chr. hebben uitgebreid en naar zichzelf Barcino hebben vernoemd. Volgens de andere legende stichtte Hamilcar zelf de stad.
De eerste sporen van civilisatie rond Barcelona stammen uit de periode van 2000-1500 voor Chr. Het eerste volk dat de plek bewoonde, waren de Laietanen, een Iberisch volk, in de 7e eeuw v.Chr. Gedurende de Tweede Punische Oorlog werd de stad veroverd door de Carthagers, en in 218 voor Chr. door de Romeinen. De stad kreeg van hen de naam “Julia Augusta Paterna Faventia Barcino”. Barcino werd gebruikt als een militair fort. In de 3e eeuw na Chr. had de stad ongeveer 6000 inwoners en functioneerde het als een van de vele vestigingen in de Romeinse route van Rome naar Cádiz. De stad lag in “Hispania Tarraconensis”, een Romeinse provincie die het grootste deel van Spanje besloeg en die bestuurd werd vanuit Tarraco, het huidige Tarragona.
In de 5e eeuw werd “Barcino” bezet door de Visigoten die er een centrum voor handel en bestuur van maakten. In de 8e eeuw veroverden de Moren de stad onder leiding van de Arabische koning “Al-Hurr”. Een groot deel van de bevolking vluchtte naar de Pyreneeën, waar ze kleine nederzettingen stichtten.

Dag 21, vertrek Santa Susanna

We verlaten het Iberische schiereiland en rijden naar ons overnachtingshotel in Frankrijk.

Foto’s van onderweg:

(opent in nieuw tabblad)

Video:

DAG 22 Terugreis

De laatste dag van een onvergetelijke reis door Portugal en Spanje. We rijden naar ons verzamelpunt waar u deel kunt nemen aan een afscheidsdiner, voordat u met de servicelijn naar uw opstapplaats wordt gebracht.

 

Dag 22:

(opent in nieuw tabblad)

Video van dag 22: