Vakantie 2019, Baltische Staten

Dag 1, heenreis 08-06-2019

Dag 1 Heenreis 08-06-2019
Op het verzamelpunt krijgen we één kopje koffie aangeboden. Een tweede kopje koffie kost € 1,50! Vanaf dit verzamelpunt bij juffrouw Tok, rijden we via de Duitse snelwegen naar ons overnachtingshotel aan de Duits-Poolse grens. Aan het einde van de middag arriveren we bij ons hotel voor het diner en de overnachting.

Bekijk het fotoalbum hiernaast.

Foto’s:

(opent in nieuw tabblad)

Dag 2, Poznan, Olsztyn en Mazuri:e, 09-06-2019

Dag 2 Poznan, Olsztyn en Mazurië 09-06-2019

Na het ontbijt rijden we naar Poznan, een van de oudste steden van Polen. Het oude stadsdeel met de kathedraal en het centrum met de markt, het Renaissance stadhuis en het Koninklijk kasteel zijn de moeite waard. Via het noorden van Polen rijden we naar Olsztyn, de grootste stad van de regio Mazurië, voor het diner en de overnachting.

Poznan

Poznań is een stad in het westen van Polen. De stad ligt aan de rivier de Warta en telt 541.561 inwoners (2016), waarmee het de vijfde stad van het land is. In de wijde agglomeratie wonen ook nog eens een miljoen mensen. Poznań is de hoofdstad van het woiwodschap Groot-Polen en de voornaamste stad van de gelijknamige historische regio. Poznań is een van de oudste steden van Polen.

Olsztyn

Olsztyn is sinds 1945 een stad in het noordoosten van Polen. Het was de historische hoofdstad van de regio Ermland, in de provincie Oost-Pruisen. De stad ligt aan de rivier de Łyna en heeft 172.993 inwoners (2011). Olsztyn is tegenwoordig de hoofdstad van het woiwodschap Ermland-Mazurië.
Geschiedenis
Bisschoppen, ridderorden en astronomen.

Mazurië

Mazurië of Mazoerië  is een historische regio die ooit deel uitmaakte van Oost-Pruisen maar nu in noordoost-Polen ligt. De vele meren en bossen trekken veel toeristen, vooral zeilers en kajakkers.
Het Mazurisch Merenplateau (Mazurische Meervlakte), met meer dan 2000 meren, strekt zich over ongeveer 290 km uit, van de benedenloop van de rivier de Wisła (Weichsel) tot aan de Pools-Litouwse grens. Het grootste meer in het gebied is het Sniardwymeer, dat met 110 km² ook het grootste meer van Polen is. Het gebied staat bekend als het Kraina Tysiąca Jezior (Pools) of Land der Tausend Seen (Duits), het “Land der Duizend Meren”. Belangrijke steden in Mazurië zijn Ełk (Duits: Lyck), Iława (Deutsch Eylau), Kętrzyn (Rastenburg), Mrągowo (Sensburg), Ostróda (Osterode) en Szczytno (Ortelsburg). 

Foto’s:

Dag 3, Meren van Mazurië 10-06-2019

Dag 3 Meren van Mazurië 10-06-2019
We verlaten Olsztyn en rijden naar Mazurië, het land vande duizend meren. De heldere meren, vaak door waterwegen met elkaar verbonden, behoren tot de grootste toeristische trekpleisters van Polen en hebben met de uitgestrekte bossen een grote aantrekkingskracht op natuurliefhebbers. In het gebied liggen meer dan 90 natuurreservaten waar herten, everzwijnen, vossen en otters leven. In de herfst komen wandelliefhebbers naar de bossen om paddenstoelen en bosbessen te plukken, een eeuwenoude gewoonte in Oost-Europa. Nadat we de grens tussen Polen en Litouwen zijn gepasseerd rijden we naar de Litouwse hoofdstad Vilnius waar we 2 nachten zullen verblijven.

Mazurië of Mazoerië  is een historische regio die ooit deel uitmaakte van Oost-Pruisen maar nu in noordoost-Polen ligt. De vele meren en bossen trekken veel toeristen, vooral zeilers en kajakkers.
Het Mazurisch Merenplateau (Mazurische Meervlakte), met meer dan 2000 meren, strekt zich over ongeveer 290 km uit, van de benedenloop van de rivier de Wisła (Weichsel) tot aan de Pools-Litouwse grens. Het grootste meer in het gebied is het Sniardwymeer, dat met 110 km² ook het grootste meer van Polen is. Het gebied staat bekend als het Kraina Tysiąca Jezior (Pools) of Land der Tausend Seen (Duits), het “Land der Duizend Meren”.
Belangrijke steden in Mazurië zijn Ełk (Duits: Lyck), Iława (Deutsch Eylau), Kętrzyn (Rastenburg), Mrągowo (Sensburg), Ostróda (Osterode) en Szczytno (Ortelsburg).  

Foto’s:

Dag 4, Vilnius en kasteel Trakai 11-06-2019

We beginnen de dag met een stadsrondrit en wandeling door Vilnius o.l.v. een gids. De stad Vilnius heeft een rijke historie. We bezichtigen het sfeervolle historische centrum met talloze gotische en barokke gebouwen, diverse kerken, de kathedraal en de enige bewaarde stadspoort met een icoon van de Heilige Maagd. De Gediminastoren is het symbool van de stad. ’s Middags rijden we naar de stad Trakai. De stad heeft veel historische gebouwen en ligt in een mooi natuurgebied. U kunt het kasteel bezichtigen dat prachtig gelegen is op één van de vele eilandjes in het Galvemeer.

Vilnius (verouderd ook Wilnioes; Duits: Wilna; Pools: Wilno, Russisch: Вильнюс, vroeger Вильна; is de hoofdstad van Litouwen, gelegen in het zuidoosten van dit Baltische land aan de rivieren de Vilnelė en de Neris. In 2016 had Vilnius 532.762 inwoners. Vilnius heeft een grote historische binnenstad en huisvest een van de oudste universiteiten in dit deel van Europa. In 2009 was Vilnius een van de twee culturele hoofdsteden van Europa, naast Linz.
Geschiedenis
De oudste geschriften over de stad dateren uit de 12e eeuw.

Kasteel Trakai (Litouws: Trakų salos pilis, ‘Eilandkasteel van Trakai’) is een gerestaureerd kasteel in Litouwen, gebouwd in de middeleeuwen en gelegen op een eiland in het Galvėmeer bij het stadje Trakai. De bouw werd in de tweede helft van de 14e eeuw begonnen door Kęstutis, en gebeurde in drie fasen, tot in de vroege 15e eeuw. In 1409 werd het kasteel onder supervisie van Vytautas de Grote voltooid. In 1430 overleed hij in dit kasteel.

Dag 5, Kruisberg en Rundale 12-06-2019

Na het ontbijt rijden we door een mooi heuvellandschap naar Letland met als einddoel de hoofdstad Riga. Onderweg brengen we een bezoek aan de beroemde ‘Heuvel met de Kruizen’ zo’n 12 km van de stad Siauliai. Op de top staan duizenden kruizen. Mensen uit de hele wereld trekken hierheen om bij de kruizen die er al staan hun kruis te hangen ter herdenking aan familie, vrienden, oorlogen of verzet. Vervolgens rijden we naar Rundale waar u het 18e eeuwse kasteel kunt bezichtigen. Het is het belangrijkste barokke paleis in Letland en gebouwd door de architect van De Hermitage, het winterpaleis in St. Petersburg. Na dit bezoek rijden we naar ons hotel in Riga.

De Heuvel der Kruisen of Kruisheuvel (Litouws: Kryžiu kalnas) is een (inter)nationaal bedevaartsoord zo’n 12 km ten noorden van de stad Šiauliai, in de noordelijke regionen van Litouwen.
Exacte gegevens ontbreken, maar men neemt over het algemeen aan dat de eerste kruisen geplaatst werden op de voormalige Jurgaičiai of Domantai-verdedigingsheuvel, na de Novemberopstand (1830-1831).

Paleis Rundāle (Duits: Schloss Ruhenthal, Lets: Rundāles pils) is het belangrijkste barokke paleis in Letland. Het bevindt zich in Pilsrundāle (gemeente Rundāle) twaalf km van Bauska en ongeveer 70 km ten zuiden van de hoofdstad Riga.

Dag 6, Riga 13-06-2019

Vandaag maken we kennis met de hoofdstad van Letland, Riga. O.l.v. een gids maken we een stadsrondrit en wandeling door deze middeleeuwse stad. Riga staat bekend om zijn Jugendstill en Art Nouveau architectuur. De huizen vormen een contrast met de overgebleven traditionele houten woningen. U ziet verder het Riga-kasteel, tegenwoordig de zetel van het parlement, het nationale operahuis en de Sint-Petrus kerk. U kunt een bezoek brengen aan de Dom, de grootste kathedraal in de Baltische Staten. Het imposante bouwwerk is een mengeling van diverse bouwstijlen. Aansluitend kunt op eigen gelegenheid heerlijk ronddwalen door het, grotendeels autovrije centrum van Riga. Later in de middag vervolgen we onze reis en steken we de grens met Estland over. Aan het begin van de avond arriveren we bij ons hotel in Tallinn, waar we 2 nachten zullen verblijven.

Riga (Lets: Rīga) is de hoofdstad van Letland en met circa 640.000 inwoners[1] de grootste stad van het land en van de Baltische landen. De stad ligt aan weerszijden van de Westelijke Dvina (Lets: Daugava), dicht bij de monding in de Golf van Riga (Oostzee), en beslaat 307,17 km². Het is het politieke, economische en culturele centrum van Letland. In Riga bevinden zich de kantoren van de Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC) van de Europese Unie. De stad wordt bediend door Riga International Airport en beschikt over een bus- en tramnet.

Dag 7, Tallinn 14-06-2019

Tallinn heeft een middeleeuws centrum dat prachtig gerestaureerd is. Het staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. O.l.v. een gids maken we een stadsrondrit door de oude boven- en benedenstad. U ziet de prachtig gekleurde Hanzehuizen, de Domkerk, het gotische stadhuis en de goed bewaard gebleven stadsmuur met meer dan 20 torens. Het uitzicht van de stad wordt bepaald door de Domberg, die overal boven uitsteekt. Hier bevindt zich ook de opvallende Russischorthodoxe Alexander Nevski-kathedraal met zijn uivormige torenkoepeltjes en een wand met iconen. Op het Raadhuisplein vindt u vele terrasjes en restaurants.

Tallinn is de hoofdstad van Estland. De stad ligt aan de Baai van Tallinn, een onderdeel van de Finse Golf. Aan de andere kant van de Finse Golf ligt het veel jongere Helsinki. Tallinn telt ruim 450.000 inwoners, een derde van alle inwoners van Estland. Voor de Estse onafhankelijkheid heette de stad Reval, in het Russisch ook Rewel (Ревель). Na de inlijving bij de Sovjet-Unie zou de Estische naam officieel blijven, echter zonder dubbele n (Таллин, Tallin). Deze naam is terug te voeren op de middeleeuwse aanduiding Taani-linn ofwel Deense stad.

Dag 8, vrije dag Tallinn, excursie Nationaal park Lahemaa en bezoek aan Galina en echtgenoot 15-06-2019

Deze dag kunnen we zelf invullen. Je kunt Tallinn op eigen gelegenheid bezichtigen of een excursie maken naar het Nationaal Park Lahemaa. Het park is sinds de jaren 70 een beschermd gebied. Het landschap bestaat uit ruwe kusten met schilderachtige baaien, kustplaatsjes met zandstranden, schiereilanden en rivieren. Een gids vertelt alles over dit prachtige gebied. Op de heenreis bezoeken we het gerestaureerde Sagadi landhuis uit de 17e eeuw met een prachtig park. In de middag bezoeken we het landgoed met de Palmse Manoir. In het 18e eeuwse landhuis is nu een museum gehuisvest en u kunt deelnemen aan een rondleiding. Vervolgens rijden we terug naar Tallinn. Om 16.00 uur schepen we in aan boord van de luxe cruiseferry voor de overtocht naar Stockholm. Om circa 18.00 uur is de afvaart. We dineren aan boord en overnachten in comfortabele binnenhutten, voorzien van douche en toilet.

Park Lahemaa

Het Nationaal Park Lahemaa (Estisch: Lahemaa rahvuspark, de naam betekent Baailand) is het oudste en grootste nationale park in Estland en ligt aan de Finse Golf. Het werd in 1971 opgericht en was daarmee het eerste nationale park in de Sovjet-Unie, waartoe Estland destijds behoorde.

Sagadi Manor
Het landhuis poortgebouw.
Sagadi estate ( Duits : Saggad ) werd voor het eerst genoemd in schriftelijke bronnen in 1469. In de loop van de geschiedenis, is het eigendom van verschillende Baltische Duitse families. Een rococo -stijl herenhuis is gebouwd in 1749-1753, de plannen voor die ongewoon zijn bewaard gebleven.

Palmse Manoir
Palmse (Duits: Palms)[1] is een plaats in de Estlandse gemeente Haljala, provincie Lääne-Virumaa. De plaats heeft 61 inwoners (2011)[2] en heeft de status van dorp (Estisch: küla).
Palmse ligt in het Nationaal park Lahemaa. Het dorp is vooral bekend vanwege zijn landhuis, dat als museum in gebruik is.

Kolga

Kolga werd voor het eerst genoemd in 1241 onder de naam Holki. Een alternatieve naam was Pøtræth. Het gebied behoorde toe aan Cisterciënzer monniken uit Gotland. In 1519 verviel het aan de Deense kroon. In 1586, na de Lijflandse Oorlog, was er sprake van een landgoed Kolcka.[1] Het landgoed behoorde toe aan de families de la Gardie en von Stenbock, die ook het landgoed van Kiiu in bezit hadden.[3]
Het landhuis van het landgoed dateert uit de late 17e of vroege 18e eeuw en werd in de jaren twintig van de 19e eeuw ingrijpend verbouwd. Het doet nu dienst als hotel, restaurant en conferentiecentrum. Een aantal bijgebouwen is ook bewaard gebleven, sommige in goede staat, andere als ruïne.

Foto’s overtocht Tallinn – Stockholm:

Foto’s landhuis Kolga:

Dag 9, naar Stockholm en Kopenhagen, 16-06-2019

Foto’s dag 9, 16 06 2019

Dag 10, laatste deel terugreis 17-09-2019

Als laatste een afscheidsdiner bij juffrouw Tok. Gelukkig hadden we voor het opscheppen, eerst de balletjes in de soep geteld zodat iedereen aan tafel 3 balletjes in de soep had. Helaas waren enkele tafelgenoten wat ruim in het opscheppen van de championsaus waardoor niet iedereen aan tafel kon genieten van deze lekkernij omdat de saus niet werd bijgevuld: was op! Jammer van zo’n afsluiting van onze mooie reis naar de Baltische Staten. Een speciaal woord van dank aan onze chauffeur Rob.

Dag 10 – 2